Kanotur på Mølleåen

I kano på Mølleåen!

En kanotur på Mølleåen og søerne nord for København er en lise for børn og voksne. Afslappet tempo og intet andet at lave end at ro, kigge og snakke.

En faretruende vejrudsigt tog næsten pusten fra os, da vi en torsdag formiddag pakkede sandwich, tæpper og drikkevarer til en kanotur på søerne og åerne nord for København. Vejrudsigten lød på hård regn og kraftig blæst. Men et kig ud af vinduet sagde noget andet, så vi tog mod til os og tog af sted. Vi havde venner på besøg fra Malaysia og et af deres ønsker til deres dage i Danmark var netop en tur i kano det danske landskab.

Mølleåen i Nordsjælland er det perfekte udgangspunkt for både dagsture og længere kanoture. Man kan leje kanoer på timebasis eller i flere dage. Den 25 kilometer lange Mølleå udspringer vest for Bastrup Sø og løber ud i Øresund. Undervejs falder den næsten 30 meter og den er er omgivet af et kuperet terræn.

Mølleåen strømmer som en lille bæk fra Bastrup Sø til Farum Sø, der er forbundet med Furesøen. Herfra løber åen til Lyngby Sø med de to øer Storeholm og Lilleholm.

Vi var fire voksne og fire børn i alderen 4-11 , der denne formiddag stævnede ud fra kanoudlejningen overfor Frederiksdal Hotel. To kanoer skulle der til, redningsveste i alle størrelser og padler til både store og små. Efter lidt begyndervanskeligheder gik det fint derudaf.

Der er sørme stille på sådan en å og lidt efter lidt faldt roen over os. Vi padlede af åen mod Lyngby Sø og undervejs mødte vi både ænder, der skulle have mad og masser af flotte åkander, der skulle beundres. Vi havde taget en lille snøre og et blink med og sejlede hele tiden med det efter båden. Desværre var der dog ikke bid på noget tidspunkt, men drømmen levede.

Som i Amazonas
På turen til Lyngby Sø er der små sidekanaler, der er så smalle at man næsten ikke kan få styret kanoen rundt, men det er sjovt og minder til tider næsten om at sejle på Amazonflodens små bifloder. Her er fuglekvidder og en duft af fugtig skov – og vi så sågar en krebs, der stak halen op for at få lidt solskin.

Rygsækken var fyldt med både juice, kaffe og kage, der blev nydt undervejs, men efter et par timer var det tid til at se sig om efter et frokoststed. Vi valgte den store grønne plæne ved Lyngby sø, hvor vi spise vores sandwich og legede et par lege for at få gang i de små utålmodige ben, der havde siddet stille så længe. Herligt.

Men vejret trak sammen og vi var langt fra start, så vi pakkede og padlede fredeligt tilbage beundrende de store huse ved søen, statsministerns Marienborg og de mange små bitte sandbredde, hvor ænderne holdt til.

Bagsværd Sø er også en del af Mølleåen og fra Lyngby Sø og ud mod Øresund er Mølleåen opstemmet i otte mølledamme, hvor åen strømmer gennem Brede, Lundtofte, Store Dyrehave og Raadvad. På denne sidste strækning er der sluser og her skal man jævnligt trække kanoen på hjul til næste dam. Men så langt nåede vi desværre ikke denne dag på grund af det truende regnvejr.

Vores egne børn har fået så meget mod på turen, at de snart vil af sted igen. Og næste gang skal vi hele vejen, hvis vejret tillader.
Til de små vil vi anbefale at tage en lille fiskestang eller et fiskenet med, så går tide så godt.

Man kan leje kanoer i Frederiksdal, Øst for Furesøen, og Nybro – mellem Bagsværd Sø og Lyngby Sø:

Trine Baadsgaard
Skribent Sjovforbørn.dk
August 2010

Skriv et svar