Sådan kan en ung iværksætter starte sin egen virksomhed

Går dit barn rundt med en iværksætterdrøm i maven? Og ønsker dit barn at føre det ud i livet?

Hvis svaret er ja til begge disse spørgsmål, kan det være en god idé at læse med her, for at få nogle gode råd til, hvordan dit barn skal opstarte sin egen virksomhed og satse større på idéen.

Selvom dit barn er under 18 år, er det muligt at han eller hun vil kunne starte sin egen virksomhed – dog skal dit barn være fyldt 15 år, og barnet skal kunne få hjælp fra en forælder eller fra en værge. En person under 18 år kan, som udgangspunkt, hverken oprette et ApS selskab, eller stifte eller eje en personlig virksomhed. Dog kan personen få dispensation i visse tilfælde – kriterierne for denne kan du se her nedenfor, herunder hvad det kræver, samt hvilken type af virksomhed som dit barn altså vil kunne starte.

  • Den unge skal være fyldt 15 år.
  • En af eller begge af den unges forældre eller den unges værge skal sende en ansøgning til Familieretshuset.
  • Den unge kan kun starte det der hedder en personlig ejet virksomhed – altså en enkeltmandsvirksomhed eller PMV, som står for Personligejet Mindre Virksomhed. En personlig ejet virksomhed – som er den mest simple form for virksomhed her i Danmark – kan karakteriseres ved, at det er den unge, som ejer virksomheden personligt, og dermed også hæfter personligt. Derudover kan denne virksomhedsform karakteriseres ved, at der kun må være én der ejer virksomheden, samt at den unge kan stifte virksomheden uden nogen startkapital. Desuden er denne form for virksomheder ikke omfattet af et krav om et årsregnskab og revision.
  • Som udgangspunkt skal den unge enten have en uddannelse, som er relevant i forhold til den kommende virksomhed, eller den unge skal være i gang med en sådan uddannelse.
  • For den unge iværksætter må den kommende virksomhed ikke medføre en stor økonomisk risiko.
  • Den unge skal kunne præsentere en fyldestgørende forretningsplan.

I denne forbindelse er det værd at vide, at det er forskelligt fra sag til sag, hvad der helt specifik bliver lagt vægt på. Det er altså individuelt, hvad der skal til, for at den unge iværksætter vil kunne blive godkendt af Familieretshuset til at kunne opstarte sin helt egen virksomhed.

Når man har afsendt en ansøgning om at opstarte sin egen virksomhed til Familieretshuset, og hvis ansøgningen godkendes, skal man huske at oprette virksomheden på Erhvervsstyrelsens hjemmeside. Her skal man give en række oplysninger om sig selv og virksomheden i en online formular. Når Erhvervsstyrelsen har behandlet sagen, modtager man et CVR-nummer, og så kan man starte med hele sit nye og spændende iværksætter-eventyr!