Min gade: En verden af oplevelser

Børnebogsforfatteren Ann de Bode har denne gang lavet en billedbog til de allermindste uden tekst. Igennem 7 opslag, på hvert to A4 sider, følges en række forskellige nationaliteter.

Vi besøger Yasir fra Marokko, indiske Rahuls kiosk, Keisha fra Kongo der har en telefonkiosk, Lin Yaos restaurant, Elis israelske bageri og danske Lisas blomsterforretning. På den måde giver billedbogen et indblik i en multikulturel verden vi alle er en del af.

Det ser ud til, at der er flag fra de respektive lande på hvert opslag, men under Danmark hænger der – desværre – et tysk flag på væggen, skønt bogen er udkommet i Holland. Flagene er dog oftest svære at finde og se. Jeg savner i den grad, at der under hvert opslag er sat små stikord under de forskellige ting, da jeg tror mange forældre vil savne ord og begreber at putte på i højtlæsningsøjeblikket. Alternativt kunne der være en idé- eller ordliste bagerst i bogen henvendt til den voksne mhp samtalen med barnet.

Ann de Bode har lavet en spændende, farverig og vedkommende bog om vores allesammens naboer. Det er en uhyre prisværdig ide at præsentere de allermindste for, hvordan kulturen er i andre lande. Imidlertid synes jeg ikke, at Ann de Bode udnytter sin ide i tilstrækkelig god grad.
Når jeg fx er under den indiske kiosk har jeg svært ved at øjne decideret indiske varer: der sælges juice, kakao, cornflakes, musli, deodoranter, chips, kræmmerhusis, sølvpapir m.m. Ikke de varer jeg selv køber i indiske butikker eller opfatter som indbegrebet af indisk kultur. På samme vis forholder det sig med de øvrige opslag. Den kinesiske restaurant er måske nok indrettet og dekoreret i kinesisk stil. Jeg savner at der på bordene er stillet mad, suppeskåle med porcelænsskeer og måske drejefade eller skåle.

Bagerst i bogen mødes personerne fra de forskellige miljøer i bogen til en fælles gadefest. En hel igennem fin og empatisk tanke.
Figurerne på billederne er lavet i fimurler og virker både imødekommende, søde og venlige. På hvert opslag skal barnet finde en nisse, der har gemt sig og bagerst i bogen er der også et par opgaver.

Overordnet set har Ann de Bode haft en særdels tiltalende tanke og ide, der på alle måder er i fin tråd med en holdning om tolerance og imødekommenhed overfor vores medborgere fra andre lande. Bogen er da også flot og veldesignet, men mangler desværre en del for at fungere hundrede procent. ”Min gade” har stort potentiale, men udnytter ikke sine muligheder fuldt ud. Men med en engageret voksen kan man nå rigtig langt takket være denne udgivelse.

Køb Min gade: En verden af oplevelser online

Skriv et svar