Få råd og vejledning til at støtte dit barns sansemotoriske udvikling

 Små børn udvikler sig i en rivendes fart. De skal både lære sig selv og hele den store verden at kende. Børn udforsker og undersøger allerede i fostertilstanden. Når de bliver født, accelererer udviklingen og nye færdigheder udvikles hele tiden. Børn skal lære alt det, som vi voksne allerede er programmeret til. Hvordan føles kogt spaghetti? Hvordan er forskellen på varmt og koldt vand?

Alle de små ting, vi som voksne allerede har dannet somatiske skemaer for i vores hjerne, skal de små have programmeret fra start.

Sådan støtter du barnets sansemotoriske udvikling

Børnene lærer gennem udforskning og leg hvordan den store verden hænger sammen. Hvordan ting føles forskelligt, hvilke ting der passer sammen og hvilke handlinger der ofte bliver sat i forlængelse af hinanden. Der findes flere forskellige ting, du kan gøre for at støtte barnet i at udvikle sine sanser og motoriske evner. Det nyfødte barn har ikke evner til at bevæge sig rundt. Det kan knap holde sit eget hoved. De første spæde motoriske øvelser kan fx lyde:

  • Række ud efter ting
  • Ligge på maven

Barnet skal lære at tage ting med hænderne. Hvor langt skal jeg mon strække min arm frem for at nå bamsen? Når barnet ligger på maven, træner det sine rygmuskler og nakkemuskler. Disse har brug for styrke og stabilitet, før barnet så småt kan begynde at trille rundt og kravle eller orme sig frem (eller tilbage).

Legetøj i forskellige størrelser

Du kan hjælpe barnet ved at placere noget legetøj strategisk, som barnet viser interesse for og gerne vil have fat i. Vær også opmærksom på, at børn ofte vender hovedet mod lyset. Det er derfor vigtigt, at du skifter mellem hvilken side, der vender hen mod vinduet. Dette er for at undgå skævt baghoved og eventuelle låsninger i kroppen.

Legetøj kan have mange forskellige former, være lavet af forskellige materialer og måske sige forskellige lyde. Alt sammen er med til at styrke barnets sanser. Når barnet bliver lidt større, kan du prøve dig fremme med forskelligt sansemotorisk legetøj. Det kan eksempelvis være den klassiske puttekasse, hvor barnet skal få klodser af forskellige former til at passe ned i matchende huller.

Vil du gerne give dit barn en ekstra god støtte til den sansemotoriske udvikling, kan du tilmelde jer et mor-barn hold hos baby steps, hvor du får hjælp til at understøtte dit barns udvikling. Det behøver ikke at være fordi du føler, barnet er bagud. Sanse-motorik er for alle små børn.

Skriv et svar